Monday, March 16, 2009

Kekanda Di Dapur Malaysia



Assalamualaikum untuk semua..Salam bersua kembali..kita bersama lagi dalam ruangan masakan.Kini kekanda berada di dapur Malaysia tau.Hari ini kekanda nak kongsi bersama pembaca-pembaca blog,resepi sambal Manthoppp kekanda...iaitu SAMBAL PETAYAK ..(PETAI+TEMPOYAK)...Selamat Mencuba!!


BAHAN-BAHAN :


1. 5 Papan Petai yang telah dibersihkan serta dibuang kulitnya
2. 50 sen Ikan Bilis yang telah dibersihkan dan dibelah dua
3. 1 Biji Bawang Besar
4. Sedikit Bawang Putih
5. Sehalai je Daun Kunyit
6. Beberapa Batang Lada Merah Secukup Pedas
7. 3 Sudu Besar Tempoyak


CARA :


1. Panaskan minyak.Hiris bawang bulat-bulat yer..racik halus-halus Daun Kunyit.Tumbuk sehingga lumat Bawang Putih dan Lada Merah.
2. Tumiskan Lada,Bawang Putih berserta Bawang Besar sehingga naik bau harumannya dan setelah itu masukkan Petai,Ikan Bilis dan juga Tempoyak.
3. Gaul sehingga rata dan selepas itu masukkan Daun Kunyit.
4. Akhir sekali masukkan garam,gula dan serbuk perasa secukupnya.
5. Masukkan kedalam bekas makanan kemudian diposkan ke GAZA untuk sahabat-sahabat kita disana( Jika Berminat)...Kalau tidak makan sendiri je..Jumpa Lagi!!